Vandaag 12 november stond in de AD Amersfoortse Courant in de rubriek Bubbels een artikel over de afgelopen netwerkborrel van het Amersfoorts Cultuur Fonds. Societyjournalist Jacques Happe deed verslag van deze bijeenkomst..

Het Amersfoorts Cultuurfonds heeft te maken met teruglopende inkomsten en om dat weer op peil te brengen en als bestuur weer energie te krijgen, werd een netwerkborrel in Hoogland georganiseerd.

Het Amersfoorts Cultuurfonds helpt kunst en cultuur met financiële bijdragen en door kennis en kunde bij elkaar te brengen. Als iedereen zijn keitje bijdraagt, komt er méér tot stand”, zegt het fonds op www.amersfoortscultuurfonds.nl. Geld is belangrijk, maar het kan ook anders, volgens Riekje Hoffman.  “Ik heb al eens ondersteuning van het fonds gehad en zet me nu als ambassadeur in om mijn kennis en ervaring te delen. Er komen te weinig donaties binnen, dus de pot moet beter gevuld.”
Elly van Eijk van de gemeente ziet: “vertelt dat ook haar subsidiepot onvoldoende geld bevat. “We hebben een jonge bevolking en dat biedt veel kansen voor kunst en cultuur. Dat is je basis als aantrekkelijke stad. Het verbindt en vertegenwoordigt ook een economische waarde. Maar we groeien als stad en moeten dus ook cultureel meegroeien. Daarvoor is meer geld nodig.”

Levendigheid
Een jonge bevolking heeft ook een nadeel ziet Anton Groot van Scholen in de Kunst: “We hebben een bloeiend verenigingsleven en dat levert veel verbindingen op in de stad. Die levendigheid is echt bijzonder. Maar we missen een hogeschool. Jongeren tussen 20 en 30 vertrekken daarom uit de stad en komen pas later weer terug.”
Zoals Teike Asselbergs, die in augustus terugkwam na 12 jaar Turkije. “Ik heb behoorlijk wat kunstkennis en cultuurervaring en wil dat in het Cultuurfonds steken om als vliegwielfunctie mensen te helpen voor culturele doeleinden in Amersfoort.” Dat wil kunstondernemer Michael Gerbrands van Kunstkader ook. “Ik leef als ondernemer van de kunst en vind het heel belangrijk dat je ook kunt weggeven. De winst hoeft niet bij mij te blijven. Je kunt het teruggeven aan de kunst, zoals materialen en ondernemerskennis, of als coach. Ik heb een deel van Kunstkader verkocht en die tijd wil ik inzetten om kunst en cultuur in Amersfoort nog meer te steunen en me daar ook mee te bemoeien.”
En dat moet ook, want dan krijg je mooie producties waar mensen onderdeel zijn van de uitvoering, zoals Helder deze dit seizoen in De Nieuwe Erven opvoert. Rossi Ovtcharova speelt viool bij Helder en misschien in februari bij Gluren bij de Buren. “Leuk! We hebben al vaker in huiskamers gestaan en zijn nu bezig met het schrijven van een kindervoorstelling.”
Voorzitter Gert-Jan Hoogeveen straalt van al het enthousiasme deze avond. “We dachten dat er misschien minder behoefte was aan ons fonds omdat de inkomsten teruglopen. Maar er is wel degelijk behoefte aan verbinding tussen organisaties en kunstenaars en de gemeente, die we er meer bij willen betrekken. Vanavond is een begin gemaakt en dat geeft veel energie.”

Energie
Van cultuur krijg je energie en daar is geld voor nodig. Dus roept Dirkjan van Oord van Gluren bij de Buren iedereen op donateur te worden. “Zodat initiatieven als Gluren gesteund kunnen worden, want hier kun je je als artiest enorm ontwikkelen. Ook ik begon met optreden vanaf een vloerkleed en kijk waar ik dit jaar stond met mijn band Daredevils: op FC Amersfoort en Zwarte Cross. Alles kan.”
Uiteindelijk kan alles, zelfs de Zwarte Cross of FC Amersfoort, als iedereen maar eerst zijn keitje bijdraagt aan het Amersfoorts Cultuurfonds…

 

Bekijk hier de pagina van dit artikel en ga hier naar de site van AD Amersfoortse Courant. Met dank aan Jacques Happe

Details