Afgelopen dinsdagavond 6 november werd op een de bijzondere locatie: Zolder de Heerlijkheid in Hoogland een netwerkborrel georganiseerd door het Amersfoorts Cultuur Fonds. Het thema van deze avond was HART of HARD voor kunst en cultuur in Amersfoort? Deze stond in het teken van ontmoeten, ondersteunen en verbinden. Deze avond werd door kunstenaars, ondernemers, gemeente, mensen van scholen in de kunst, vrienden ACF bezocht. Op deze avond waren bijzondere presentaties te zien van kunstenaarscollectief Helder. Rossi Ovtcharova ( Viool) en Moniek Nusselein ( verhalenverteller). Zij namen de bezoekers mee over hun samenwerking binnen Helder en hun muzikale vertellingen. DirkJan van Oord vertelde e.e.a. over de organisatie van Gluren bij de Buren die volgend jaar op 10 februari a.s. weer gaat plaats vinden in onze stad en in 22 andere steden van ons land.

De paneldiscussie
Hierna was er een Paneldiscussie over het thema. Deze werd geleid door Voorzitter Gert-Jan Hoogeveen. In het panel zaten Anton Groot (Scholen in de Kunst – Amateurkunst), Dirkjan van Oord (Gluren bij de buren/Struinen in de tuinen),  Elly van Eijk (Gemeente Amersfoort) en Michael Gerbrands (Kunstkader). In deze discussie stonden zij stil bij de status van culturele- en kunstzinnige activiteiten in Amersfoort: het aanbod, de aanbieders, de organisatie, de rol van het Amersfoorts Cultuurfonds. En als particulier fonds wilden zij graag weten wat de mening is van kunstenaars, ondernemers, Gemeente, onderwijs en cultuurliefhebbers over het huidige aanbod en wat de rol van het ACF daarbij kan zijn. Uit deze paneldiscussie kwamen diverse goede opmerkingen en statements naar voren, waar het ACF wel wat mee kan. Aan het eind van deze twee presentaties werd ook de korte speelfilm: Ik Kan Vliegen van Ruwan Suresh Heggelman vertoont. Deze film heeft van het Amersfoorts Cultuur Fonds een subsidie ontvangen. De bezoekers waren geheel verrast van de kwaliteit van deze film.

Deze is hieronder te bekijken.


Evaluatie met een borrel
Na afloop was er borrel en spraken we Margriet Pronk (kunstenares). Zij gaf de reactie: “Ik  vond het verrassend en ik kende diverse projecten niet”. Ook Frank Perquin werkzaam bij BusinessRelatie Nederland gaf de volgende reactie: “Ik bemoei mij nog wel eens met cultuur en heb ook een mening over  cultuurfondsen. Dit is voor mij ook de gelegenheid om eens kennis te maken met dit fonds. Dit is ook een goede avond.”
Ook Silvio Milia, bestuurlid van de Landelijk Kunstenaars Genootschap De Ploegh, was er ook bij en hij gaf de volgende reactie: “We zijn een van de culturele partijen in deze stad en we moesten hier bij zijn.  We wilden ook op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen en de bijeenkomst van het Amersfoorts CultuurFonds is daar een goede gelegenheid voor. Je moet elkaar ook kennen en ik kende dit fonds niet. Het was ook een nuttige avond, leuk en ook de presentaties. Het was ook goed om in de discussie een aantal zaken uit te wisselen. Verder hoop ik dat de kunst en cultuur een schaalsprong gaat maken, omdat we  gaan groeien van 150.000 naar 180.000 inwoners. Dit is geen kleine klus en daar hoort dit gewoon bij.”
Tot slot konden de bestuursleden en alle aanwezigen met een goed hart onder de riem terug kijken op een zeer geslaagde netwerkontmoeting. Deze wordt begin volgend jaar weer herhaald.

Foto’s van de geslaagde avond.


 

 

 

 

 

 

 

 

Details