Finale Keuris Componisten Concours 2016 op 21 mei in De Flint

Grote internationale belangstelling voor Nederlands Componisten Concours

 Deelnemers uit 25 landen; van Chili tot Japan

Het Keuris Componisten Concours (KCC) maakt een grote internationale groei door. Aan de tweejaarlijkse competitie doen dit jaar 65 componisten uit 25 landen mee, variërend van Chili tot Japan. In 2014 waren er deelnemers uit 14 landen. Het concours is genoemd naar Tristan Keuris, een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse componisten. ,,We richten ons op de wisselwerking tussen jeugdige musici en professionals’’, zegt Henry Kelder, grondlegger van het concours en oud-student van Keuris.

Componist des Vaderlands en oud-student van Keuris, Willem Jeths, is ambassadeur van het concours. Hij benadrukt het belang van het KCC: ,,In deze tijd waarin jonge componisten weer graag voor het symfonieorkest componeren, is het Keuris Componisten Concours een absolute must. Tristan Keuris die tegen de keer in voor het symfonieorkest bleef componeren en het repertoire wist te verrijken met grootse werken blijft voor ons een bron van inspiratie.’’

Uit de ingezonden composities heeft een jury zes werken gekozen, die zaterdag 21 mei ten gehore worden gebracht tijdens het Finale Concert in de Flint in Amersfoort, de geboorteplaats van Keuris.   Drie ervan worden uitgevoerd door het professionele Keuris Ensemble samen met jeugdige musici. Het Amersfoorts Jeugd Orkest neemt de uitvoering van de andere drie werken voor zijn rekening. De drie musici die met het Keuris Ensemble een compositie uitvoeren, zijn jongeren tot 21 jaar die klarinet, cello of piano spelen. Ze zijn geselecteerd tijdens de auditiedag. Voorafgaand aan het concert worden ze weken gecoacht door de professionals. ,,De jeugd krijgt zo de unieke kans om te werken met professionele musici en leren op hoog niveau mee te spelen’’, aldus Kelder.

Na het concert worden acht prijzen verdeeld: twee eerste prijzen, twee tweede prijzen, twee derde prijzen en twee publieksprijzen in de categorieën Jeugd Symfonie Orkest en Ensemble.

De jury van het Componistenconcours bestaan onder anderen uit oud-leerlingen van Tristan Keuris, die in 1996 op 50-jarige leeftijd overleed. Hij was docent aan verschillende conservatoria en ontving in 1975 de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn werk Sinfonia. Daarmee verwierf hij internationale bekendheid; zo kreeg hij opdrachten van Houston Symphony Orchestra, de orkesten van de BBC en het Orchestra Sinfonica dell’Emilia-Romagna.

Kaarten voor het Finale Concert op 21 mei zijn verkrijgbaar via www.deflint.nl.

Meer informatie over het 2e Keuris Componisten Concours op www.keurisconcours.nl

Details