Het ACF heeft recentelijk aan Koen van Hensbergen en Hans Lemmerman van Het Wilde Oog (Theater Atelier en Workshops) een kleine subsidie van € 500,– verstrekt hen. Volgend jaar gaan zij in diverse kleine voorstellingen op zoek naar materiaal in uiteenlopende huishoudens. (more…)

Details

Zeer recent is er een nieuwe website in de lucht gekomen van Stichting Art Gala Amersfoort. Deze stichting is een stichting zonder winstoogmerk die tot doel heeft het ondersteunen van goede doelen die zich richten op sociale, culturele en kunstzinnige activiteiten van hen op wiens schouder het geluksvogeltje niet al te vaak landt, en dan in het bijzonder kinderen in Amersfoort en directe omgeving. (more…)

Details

Het bestuur van het ACF werd dit weekend verrast door de redaktie van AD Amersfoortse Courant dat de Lezers van AD Amersfoortse Courant nu kunnen bepalen wie de Amersfoorter van het Jaar 2018 wordt. Zo lazen we in deze krant dat onze ambassadeur en regisseur Ruwan Heggelman, wiens korte film Ik kan vliegen hoge ogen gooit op internationale festivals ook genomineerd kan worden. Dit willen we van harte ondersteunen.
(more…)

Details

Op 6 november was er een hartverwarmende en zeer inspirerende netwerkborrel. Vooral door de presentaties en optredens van onze kunstenaars, gevolgd door een levendige paneldiscussie. Dit alles was verslagen door Societyjournalist Jacques Happe in de rubriek Bubbels van het AD Amersfoortse Courant stond.
(more…)

Details

Vandaag 12 november stond in de AD Amersfoortse Courant in de rubriek Bubbels een artikel over de afgelopen netwerkborrel van het Amersfoorts Cultuur Fonds. Societyjournalist Jacques Happe deed verslag van deze bijeenkomst..

Het Amersfoorts Cultuurfonds heeft te maken met teruglopende inkomsten en om dat weer op peil te brengen en als bestuur weer energie te krijgen, werd een netwerkborrel in Hoogland georganiseerd.

Het Amersfoorts Cultuurfonds helpt kunst en cultuur met financiële bijdragen en door kennis en kunde bij elkaar te brengen. Als iedereen zijn keitje bijdraagt, komt er méér tot stand”, zegt het fonds op www.amersfoortscultuurfonds.nl. Geld is belangrijk, maar het kan ook anders, volgens Riekje Hoffman.  “Ik heb al eens ondersteuning van het fonds gehad en zet me nu als ambassadeur in om mijn kennis en ervaring te delen. Er komen te weinig donaties binnen, dus de pot moet beter gevuld.”
Elly van Eijk van de gemeente ziet: “vertelt dat ook haar subsidiepot onvoldoende geld bevat. “We hebben een jonge bevolking en dat biedt veel kansen voor kunst en cultuur. Dat is je basis als aantrekkelijke stad. Het verbindt en vertegenwoordigt ook een economische waarde. Maar we groeien als stad en moeten dus ook cultureel meegroeien. Daarvoor is meer geld nodig.”

Levendigheid
Een jonge bevolking heeft ook een nadeel ziet Anton Groot van Scholen in de Kunst: “We hebben een bloeiend verenigingsleven en dat levert veel verbindingen op in de stad. Die levendigheid is echt bijzonder. Maar we missen een hogeschool. Jongeren tussen 20 en 30 vertrekken daarom uit de stad en komen pas later weer terug.”
Zoals Teike Asselbergs, die in augustus terugkwam na 12 jaar Turkije. “Ik heb behoorlijk wat kunstkennis en cultuurervaring en wil dat in het Cultuurfonds steken om als vliegwielfunctie mensen te helpen voor culturele doeleinden in Amersfoort.” Dat wil kunstondernemer Michael Gerbrands van Kunstkader ook. “Ik leef als ondernemer van de kunst en vind het heel belangrijk dat je ook kunt weggeven. De winst hoeft niet bij mij te blijven. Je kunt het teruggeven aan de kunst, zoals materialen en ondernemerskennis, of als coach. Ik heb een deel van Kunstkader verkocht en die tijd wil ik inzetten om kunst en cultuur in Amersfoort nog meer te steunen en me daar ook mee te bemoeien.”
En dat moet ook, want dan krijg je mooie producties waar mensen onderdeel zijn van de uitvoering, zoals Helder deze dit seizoen in De Nieuwe Erven opvoert. Rossi Ovtcharova speelt viool bij Helder en misschien in februari bij Gluren bij de Buren. “Leuk! We hebben al vaker in huiskamers gestaan en zijn nu bezig met het schrijven van een kindervoorstelling.”
Voorzitter Gert-Jan Hoogeveen straalt van al het enthousiasme deze avond. “We dachten dat er misschien minder behoefte was aan ons fonds omdat de inkomsten teruglopen. Maar er is wel degelijk behoefte aan verbinding tussen organisaties en kunstenaars en de gemeente, die we er meer bij willen betrekken. Vanavond is een begin gemaakt en dat geeft veel energie.”

Energie
Van cultuur krijg je energie en daar is geld voor nodig. Dus roept Dirkjan van Oord van Gluren bij de Buren iedereen op donateur te worden. “Zodat initiatieven als Gluren gesteund kunnen worden, want hier kun je je als artiest enorm ontwikkelen. Ook ik begon met optreden vanaf een vloerkleed en kijk waar ik dit jaar stond met mijn band Daredevils: op FC Amersfoort en Zwarte Cross. Alles kan.”
Uiteindelijk kan alles, zelfs de Zwarte Cross of FC Amersfoort, als iedereen maar eerst zijn keitje bijdraagt aan het Amersfoorts Cultuurfonds…

 

Bekijk hier de pagina van dit artikel en ga hier naar de site van AD Amersfoortse Courant. Met dank aan Jacques Happe

Details

Afgelopen dinsdagavond 6 november werd op een de bijzondere locatie: Zolder de Heerlijkheid in Hoogland een netwerkborrel georganiseerd door het Amersfoorts Cultuur Fonds. Het thema van deze avond was HART of HARD voor kunst en cultuur in Amersfoort? Deze stond in het teken van ontmoeten, ondersteunen en verbinden. Deze avond werd door kunstenaars, ondernemers, gemeente, mensen van scholen in de kunst, vrienden ACF bezocht. Op deze avond waren bijzondere presentaties te zien van kunstenaarscollectief Helder. Rossi Ovtcharova ( Viool) en Moniek Nusselein ( verhalenverteller). Zij namen de bezoekers mee over hun samenwerking binnen Helder en hun muzikale vertellingen. DirkJan van Oord vertelde e.e.a. over de organisatie van Gluren bij de Buren die volgend jaar op 10 februari a.s. weer gaat plaats vinden in onze stad en in 22 andere steden van ons land.

De paneldiscussie
Hierna was er een Paneldiscussie over het thema. Deze werd geleid door Voorzitter Gert-Jan Hoogeveen. In het panel zaten Anton Groot (Scholen in de Kunst – Amateurkunst), Dirkjan van Oord (Gluren bij de buren/Struinen in de tuinen),  Elly van Eijk (Gemeente Amersfoort) en Michael Gerbrands (Kunstkader). In deze discussie stonden zij stil bij de status van culturele- en kunstzinnige activiteiten in Amersfoort: het aanbod, de aanbieders, de organisatie, de rol van het Amersfoorts Cultuurfonds. En als particulier fonds wilden zij graag weten wat de mening is van kunstenaars, ondernemers, Gemeente, onderwijs en cultuurliefhebbers over het huidige aanbod en wat de rol van het ACF daarbij kan zijn. Uit deze paneldiscussie kwamen diverse goede opmerkingen en statements naar voren, waar het ACF wel wat mee kan. Aan het eind van deze twee presentaties werd ook de korte speelfilm: Ik Kan Vliegen van Ruwan Suresh Heggelman vertoont. Deze film heeft van het Amersfoorts Cultuur Fonds een subsidie ontvangen. De bezoekers waren geheel verrast van de kwaliteit van deze film.

Deze is hieronder te bekijken.


Evaluatie met een borrel
Na afloop was er borrel en spraken we Margriet Pronk (kunstenares). Zij gaf de reactie: “Ik  vond het verrassend en ik kende diverse projecten niet”. Ook Frank Perquin werkzaam bij BusinessRelatie Nederland gaf de volgende reactie: “Ik bemoei mij nog wel eens met cultuur en heb ook een mening over  cultuurfondsen. Dit is voor mij ook de gelegenheid om eens kennis te maken met dit fonds. Dit is ook een goede avond.”
Ook Silvio Milia, bestuurlid van de Landelijk Kunstenaars Genootschap De Ploegh, was er ook bij en hij gaf de volgende reactie: “We zijn een van de culturele partijen in deze stad en we moesten hier bij zijn.  We wilden ook op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen en de bijeenkomst van het Amersfoorts CultuurFonds is daar een goede gelegenheid voor. Je moet elkaar ook kennen en ik kende dit fonds niet. Het was ook een nuttige avond, leuk en ook de presentaties. Het was ook goed om in de discussie een aantal zaken uit te wisselen. Verder hoop ik dat de kunst en cultuur een schaalsprong gaat maken, omdat we  gaan groeien van 150.000 naar 180.000 inwoners. Dit is geen kleine klus en daar hoort dit gewoon bij.”
Tot slot konden de bestuursleden en alle aanwezigen met een goed hart onder de riem terug kijken op een zeer geslaagde netwerkontmoeting. Deze wordt begin volgend jaar weer herhaald.

Foto’s van de geslaagde avond.


 

 

 

 

 

 

 

 

Details

Op Dinsdag 26 juni jl. was er een Ledenontmoeting Rabobank Amersfoort Eemland. Het thema van deze avond was: ‘No time to waste’. (more…)

Details

Het bestuur van het ACF organiseert een netwerkborrel met Amersfoortse kunstenaars, ondernemers, vrienden donateurs van het ACF op dinsdagavond 6 november a.s.
(more…)

Details

Op een mooie pinksterdag….samen in de zon… met FC Amersfoort op het Eemplein 20 mei in de middag!

Wie kent het liedje nog? Jaren geleden gezongen door Leen Jongewaard, maar popt rond deze tijd steevast op. Inmiddels schrijft onze Amersfoortse variant van Pinksterpop ook geschiedenis met FanClub Amersfoort. Fan Club Amersfoort (FCA) een supportersclub die de levendige popcultuur ondersteunt. Wat in 2014 begon als een eenmalig muziekfestival is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement voor jong, oud en alles er tussenin.

Voor meer informatie over FC Amersfoort ga naar hun site: http://www.fcamersfoort.com/

Het ACF doet mee met de Rabo Clubkas Campagne!

 

 

 

 

Dus…lekker genieten van ons eigen popfestival aanstaande zondagmiddag op het Eemplein!

Leden van de Rabobank ontvangen kunnen in de periode van 22 mei tot en met 11 juni 2018 via de stemsite van deze bank hun stem uit op verenigingen en/of stichtingen die zij een warm hart toe dragen. Ieder lid van deze bank ontvangt vijf stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde vereniging mogen worden uitgebracht.
Let op: alleen leden van Rabobank Amersfoort Eemland mogen stemmen. Als je klant bent, ben je niet automatisch lid. Lees
hier meer over deze clubkas campagne.

Dus ACF donateurs vergeet dus niet op ons te stemmen!

Details